Zuidzicht

Architectuur, visie op Zuidzicht

Op zoek naar het unieke

In januari 2010 kwam Kolmont Woonprojecten bij ons met de vraag een ambitieus en vernieuwend woonproject voor Hasselt te ontwerpen. Ze kozen voor Buro II & Archi+I omdat we veel ervaring hebben in projecten met een internationale uitstraling. Voor ons moet ieder project uniek zijn. Vanuit de economische, ruimtelijke, culturele en technische randvoorwaarden doorlopen we telkens samen met de klant een proces waarbij de uitkomst niet gekend is. Het ontwerpproces is een voortdurende zoektocht naar het unieke.

Een kwestie van dialoog

Een kwestie van dialoog

We starten het ontwerpproces met een aantal studietrips naar gelijkaardige projecten en stedelijke ontwikkelingen. In Hamburg gingen we kijken naar ‘HafenCity’, de grootste Europese stedelijke ‘herontwikkeling van een industriële haven naar een levendige gemixte stad’. Waar wonen werken en cultuur in een harmonieus geheel verweven zijn. Hier zijn pareltjes van de nieuwste ‘belevingsarchitectuur’ te vinden. Nieuw en oud gaan een dynamische dialoog aan.

De relatie met het water

De relatie met water

Vanaf de start was het duidelijk dat de ‘relatie met het water’ de topic van het project was. Hiervoor werd binnen het bestaande BPA een masterplan opgesteld. 90% van de appartementen hebben een uitstekend zicht op het water en dit zonder de achterliggende site van het water af te sluiten. We kozen ervoor om geen ‘muur’ te bouwen. De gemeenschappelijke binnentuinen die trapsgewijs overvloeien naar het kanaal toe, doorbreken het volume.

Barcelona als inpsiratie

Barcelona als inspiratie

In een tweede studietrip naar Barcelona werd het ‘zuiders karakter’ van ‘wonen aan het water’ in detail bestudeerd. Ook Barcelona heeft sinds enkele jaren met hulp van de ontwikkelingen in het kader van de Olympische spelen haar gezicht aan het water gemaakt. De ondertunneling van de belangrijkste invalsweg en de aanleg van een bovenliggend promenadepark met residentiële ontwikkelingen aan de waterkant, hebben de stad een nieuwe dynamiek gegeven.

Licht en zicht als uitgangspunt

Licht en zicht

Het zuiderse karakter werd in de architectuur van Zuidzicht opgenomen. Ieder appartement beschikt over een uniek leefterras in verbinding met de leefruimte. De appartementen zijn van binnenuit ontworpen met licht en zicht als uitgangspunt. De afgeronde hoeken en witte kleur verwijzen subtiel naar de boten van de jachthaven. De terrassen zijn geschrankt om het zonlicht maximaal toe te laten en geven een uniek karakter aan elk appartement. Er wordt een grote diversiteit aan wooneenheden voorgesteld van kleinere eenslaapkamerappartementen tot grotere duplex villa-appartementen met dubbelhoge ruimtes.

Een weloverwogen materiaalkeuze

Weloverwogen materiaalkeuze

Tenslotte werd een onderzoek uitgevoerd naar een duurzame materialisatie. Het lichte effect van zuiders carrara marmer is wat we beoogden. Dit materiaal bleek echter niet tegen ons klimaat bestand. Daarom opteerden we voor een gepolijste witte beton. Dit materiaal heeft dezelfde esthetische kenmerken, maar is weersbestendig en veroudert niet. Buro II & Archi+I heeft hier al verscheidene referentieprojecten in uitgevoerd, kwaliteit gegarandeerd.