Zuidzicht

Over Zuidzicht, beleef Hasselt

Zuidzicht brengt Hasselt helemaal op smaak

Hasselt is een stad voor fijnproevers. Ze borrelt van de smaak. Rijk aan levenskwaliteit, groot in finesse. Gezellige straatjes en doorsteekjes verbinden de talloze restaurants, bars, winkels, parken en pleinen. Alles wacht op wandelafstand, alle mogelijke voorzieningen liggen binnen handbereik. Culturele centra en kunst in de straat, sportfaciliteiten en recreatief groen, warme mensen en een Bourgondische savoir-vivre kruiden Hasselt als woonstad helemaal af. Met dergelijke ingrediënten van topkwaliteit, is koken hier echt geen levenskunst. Het neusje van de zalm vind je vanzelfsprekend bij het water: een terroir dat het leven zijn volle diepgang geeft.

Van alle markten thuis

van alle markten thuis

Authenticiteit loopt als een rode draad doorheen de stad. Initiatieven zoals de vernieuwing van het Kolonel Dusartplein en de kop van de vaart sluiten naadloos aan bij het karakter van Hasselt. Mooie oude panden en verkeersluwe straatjes kenmerken deze propere en veilige centrumstad. De Grote Markt blijft het kloppende hart van de stadskern. En met de Zuivelmarkt, de Havermarkt, de Fruitmarkt, de Botermarkt en de Vismarkt … ben je in Hasselt letterlijk van alle markten thuis. Ook de verschillende wijken rond de stadskern hebben elk hun eigen specifieke karakter en smaak. De Blauwe Boulevard voegt een zuiderse en mondaine toets toe aan deze heerlijke blend.

Zinderend en zinnenprikkelend

De liefde voor een stad gaat vaak door de maag. De authentieke brasseries, gastronomische toprestaurants en vernieuwende concept bars voeden menig liefdesverhaal. Hasselt verheft de kunst van het tafelen tot levenskunst. Proef van de sublieme delicatessen, een hartige kop koffie of een wereldvermaarde jenever. Hasselt heeft ook een sprankelend uitgaansleven en bruist van de feesten, het hele jaar door. Wie de party vibes voelt borrelen, aperitieft met een glaasje bubbels in de nieuwste champagnebar. De promenade wijst vervolgens de weg naar het zinderende havenkwartier.

Voor shopaholics en window shoppers

Voor shopaholics en window shoppers

De roem van Hasselt als shoppingwalhalla reikt tot ver buiten de provinciegrenzen. De stad is een hotspot voor shopaholics, fashionista's en window shoppers. De Hoogstraat alleen al trekt wekelijks meer dan 100 000 bezoekers. In het historische stadscentrum van nauwelijks 1 km doorsnede liggen excentrieke winkeltjes en populaire ketens zusterlijk naast elkaar. Ambitieuze nieuwkomers dagen hier de bekende merken uit. De variatie en gezelligheid maken van winkelen in Hasselt een heerlijke ervaring. Dat hoort ook zo in een stad die een modemuseum herbergt. In het verlengde van deze traditie geven luxeboetieks, concept stores en speciaalzaken ook de nieuwe promenade het nodige cachet.

Een frisse wind, nieuwe verhalen

Hendrik Van Veldeke schreef in de verre middeleeuwen de eerste hoofdstukken van een inmiddels rijk gestoffeerd cultureel verhaal. Dorstige geesten laven zich tegenwoordig aan de vele musea of aan de kunstgalerieën verspreid over de stad. Anderen zoeken hun heil in de prachtige, vernieuwde bibliotheek. Z33 geeft onderdak aan actuele kunst, het ccha gaat eerder voor een breed publiek. Hasselt pronkt ook met kunst in de straat en wie zijn oor te luisteren legt op de kasseien, hoort flarden van mysterieuze stadslegendes. Met de komst van de Blauwe Boulevard waait een exotische wind door de stad. Nieuwe verhalen vinden hier weldra een bruisende thuishaven.

De kade kleurt helemaal groen

Als hoofdstad van de groenste provincie van Vlaanderen is Hasselt omgeven door groenzones. Het Nationaal Park Hoge Kempen, Domein Bokrijk, Kolberg en het Herkenrodebos vormen samen de groene long rond Hasselt. Dichter bij het centrum zorgen het Kapermolenpark en de Japanse Tuin voor frisse lucht. En tussen de kanaalkom en de grote ring is de aanleg van het Demerpark gepland. Rond de stadskern ademt de Groene Boulevard de nodige zuurstof en in hartje Hasselt ligt het stadspark. Ook Zuidzicht baadt helemaal in het groen. Het mooi onderhouden gazon en de prachtige parken zullen nergens groener zijn … zelfs niet aan de overkant.

Te land, te water en in de lucht

Te land, te water en in de lucht

In Hasselt heb je een waaier aan mogelijkheden om te sporten. Fietsers en wandelaars halen een frisse neus in de groene omgeving, voor wie op een drafje de streek wil verkennen is er een ruiternetwerk voorzien. Racefanaten trachten intussen niet uit de bocht te gaan op het Circuit van Zolder. Van de grond gaan, kan op het vliegveld van Kiewit. Een balletje slaan is mogelijk op de prachtige golfterreinen of in de tennisclubs. In Hasselt kun je ook zwemmen, zowel binnen als in open lucht. Voor andere watersporten kuier je naar de lokale Jachtclub, op een zucht van Zuidzicht. En je eigen conditie onderhouden? Dat wordt een pretje met de toekomstige voetgangersbrug over de vaart en het looppad aan de verlaagde kade.

Stadscentrum van de toekomst

Hasselt stoomt de Kanaalzone klaar als nieuwe, bruisende stadscentrum. Langs het kanaal krijgt de zone een residentiële invulling. Aan de kop van de jachthaven komen ruimtes voor shopping en recreatie. De voormalige Gelatinefabriek wordt als markante restant van het industriële verleden in eer hersteld. Hier gaan oud en nieuw een boeiende, architecturale dialoog aan. Het geplande Demerpark aan de Singel zal de zone voorzien van groen. Kuieren langs de jachthaven wordt een plezier dankzij de aanleg van een verlaagde kade en een voetgangersbrug. De nieuwe aansluiting op de Singel, de nieuwe bushaltes en de komst van de lightrail tram zorgen voor een uitstekende ontsluiting.